Toolbar
  • Rubrieken

Boekhouding Wiki

Boekhouding Wiki | Geld Lenen

22 artikelen

Leningen liggen tegenwoordig binnen handbereik. Via het internet kun je in korte tijd een lening afsluiten. Ook kun je ervoor kiezen om bij een bank of kredietverstrekker aan te kloppen. Doordat het lenen steeds allerdaagserwordt, bestaat de kans op roekeloos en onverantwoord leengedrag. Verantwoord een lening af kunnen sluiten is wel van groot belang. Je wilt immers niet in de financiƫle problemen komen.

Doorlopend krediet is een ander vorm van geld lenen. Er wordt van te voren afgesproken hoeveel geld u maximaal mag lenen (kredietlimiet). U hoeft pas rente en aflossing te betalen als u 'begint' met geld lenen. Als u een deel van het krediet opneemt betaald u over dat deel ook rente. De rente die u betaald hangt af van de rente op de kapitaalmarkt. Is de rente hoog als u het geld opneemt, dan wordt deze hoge rente ook aan u doorberekend, bij een lage rente op de kapitaalmarkt geld ook voor u als lener een lager rente tarief. Dit verschilt per instelling, sommige instellingen berekenen u ook (administratie) kosten. Orienteer u dus goed, en bekijk de onderhavige voorwaarden.
Zo kan het bijvoorbeeld interessant zijn om extra af te lossen zonder dat u hiervoor kosten moest betalen. Nadat u uw krediet heeft aangevuld, kunt u weer gebruik maken van uw kredietlimiet.
Tips voor als u een doorlopend krediet wilt

HetBureau Krediet Registratie(BKR), gevestigd te Tiel, houdt van elke persoon met een in Nederland afgesloten Krediet een elektronisch dossier bij in hetCentraal Krediet Informatiesysteem(CKI). Het gaat onder andere om afgesloten kredietcontracten, zoals leningen en creditcards en debet-faciliteiten op betaalrekeningen. Telecommunicatiebedrijven die zijn aangesloten bij BKR kunnen hun telefoonabonnementen laten registreren. Naast registratie van kredieten en telefoonabonnementen, worden ook betalingsachterstanden op deze contracten geregistreerd.

Een lening afsluiten is aan de orde van de dag. Steeds meer mensen sluiten leningen af om te kunnen voorzien in luxe goederen, waaronder ook de auto. Een auto kun je tegenwoordig via de dealer deels kopen en deels lenen. Gedurende een looptijd los je dan de restante restschuld af. Wanneer er geld geleend wordt voor de aanschaf van een auto, of een ander luxe artikel, spreken we van een consumptief krediet.

Ook mensen die minder geld verdienen, moeten in staat zijn een lening af te sluiten. Dat is de gedachte achter de zogenaamde sociale lening. Deze leenvorm is bedoeld om mensen met weinig inkomsten bij te staan bij het doen van een grote aanschaf. De sociale lening verschilt niet veel van de reguliere leningen. De aflossing is alleen meer gespreid en mag langer duren en de rente zal, over het algemeen, zo laag mogelijk zijn.

Bureau Krediet Registratie, kortweg BKR, informeert aangesloten organisaties (deelnemers) over kredieten die consumenten hebben afgesloten. Deze informatie helpt deelnemers bij hun afweging of het verantwoord is een nieuw krediet te verstrekken. Zo helpt BKR krediet- en betalingsrisico's te beperken en overkreditering en andere problematische schuldsituaties te voorkomen. Op deze manier dragen wij bij aan een maatschappelijk verantwoorde financiele dienstverlening in Nederland.

Een zakelijke lening maakt het mogelijk om als ondernemer, al dan niet startend, een lening af te sluiten. Deze lening wordt in de meeste gevallen gebruikt om in de aanschaf van een bedrijfswagen te kunnen voorzien. De zakelijke lening kan oplopen tot 150.000 euro, maar dit is afhankelijk van de bank waarvoor gekozen wordt.

Er worden steeds meer leningen afgesloten. Dat is niet gek, want leningen liggen steeds meer binnen handbereik. Het is vandaag de dag niet eens meer noodzakelijk om bij de bank langs te gaan. Online kun je namelijk ook een lening afsluiten.

Lenen is aan de orde van de dag. Om als particulier geld te lenen, kun je bij vrijwel alle banken en kredietinstanties terecht. Op het internet zijn talloze websites te vinden over leningen. Wel voldoen particuliere leningen vaak aan enkele voorwaarden. In dit artikel benoemen we die voorwaarden en geven we voorbeelden van enkele leningen.

Het doel van het bijhouden van de leningen is om te bepalen of iemandkredietwaardigis. Dient u een aanvraag voor een lening in bij uw bank, dan wordt er vaak navraag gedaan bij het BKR. Het BKR voorziet de bank alleen van informatie. De bank is de uiteindelijke beslisser of u de lening krijgt of niet. Als u gewoon op tijd voldoet aan uw afbetalingen dan is de kans groter dat u de lening krijgt. Maar als u daarentegen een betalingsachterstand heeft, dan komt het vaak voor dat u geen lening krijgt.

Veel mensen denken, overigens geheel onterecht, dat zij geen lening kunnen afsluiten omdat ze geregistreerd staan bij het Bureau Krediet Registratie. Het is zo dat u positief en negatief geregistreerd kunt staan. Als u positief geregistreerd staat, dan betekent dit dat u gewoon netjes voldoet aan uw maandelijkse afbetalingen. Het is dan ook waarschijnlijk dat een eventuele aanvraag voor een lening wordt goedgekeurd. Dit natuurlijk wel alleen wanneer u voldoet aan de voorwaarden van de bank waar u de lening wilt afsluiten. Als u negatief geregistreerd staat, dan betekent dit dat u niet voldoet of voldeed aan uw maandelijkse afbetalingen. De kans is dan zeer groot dat uw verzoek om een lening wordt afgewezen door de bank.

Als u een negatieveBKR registratieheeft, maar toch een lening wilt dan is dit mogelijk. Er zijn diverse manieren waarop u alsnog een lening af kunt sluiten. Er zijn namelijk aanbieders die niet controleren of u wel of niet geregistreerd staat bij het BKR te Tiel. Andere opties zijn geld lenen van een familielid, vriend of kennis. Maar er zijn soms ook particulieren die u hun geld willen lenen (te vinden via bijvoorbeeld Marktplaats).

Vandaag nog geld lenen? Het is makkelijker dan je denkt. Met leningen in overvloed en snelle communicatiemiddelen, zoals internet en sms, is het haalbaar om binnen korte tijd geld op je rekening te krijgen. Wie snel geld wil lenen, kan alle kanten op. Zo zijn er momenteel nog de flitsleningen, minileningen en microkredieten. Bij deze vormen kun je per sms een aanvraag voor een lening doen en hem binnen enkele minuten afronden. Het geld staat in een mum van tijd op je rekening.

Het BKR in Tiel houdt het leengedrag van mensen strak in de gaten. Om te voorkomen dat banken en kredietverstrekkers in zaken gaan met mensen die in het verleden een negatieve BKR codering hadden, wordt deze lijst scherp bijgehouden. Als je ooit een lening niet hebt af kunnen betalen, is de kans dat je bij het BKR bekend bent groot.

Er zijn diverse manieren omduurzaam geldte lenen. Een hiervan is degroene lening. De geldverstrekker vraagt dan een tot twee procent minder rente dan de hoogte van de huidige marktrente. De overheid wil door middel van deze regeling milieuvriendelijke projecten stimuleren. De projecten die voor eengroene leningin aanmerking komen, moeten te maken hebben met landschap, bos, natuur of biologische landbouw.

Maar ook projecten die te maken hebben met duurzame energie of duurzaam bouwen maken een goede kans om in aanmerking te komen voor een groene lening. Om in aanmerking te komen voor een dergelijke groene lening is het wel zo dat het betreffende project een groenverklaring moet hebben. Deze kan worden aangevraagd via de instelling die u de lening verstrekt. De groenverklaring wordt, indien goedgekeurd, afgegeven door het ministerie van VROM (Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu).

Wanneer u een midden- of kleinbedrijf heeft, dan is het ook mogelijk om goedkoper te lenen. Dit gaat dat via het Europees Investeringsfonds (EIF).

Het doel van deze regeling is om het midden- en kleinbedrijf te motiveren om geld in maatregelen te steken die leiden tot minder belasting van het milieu. Dezeleningenzijn af te sluiten via reguliere banken. Naast het rentevoordeel op deze duurzame lening, worden er vaak ook geen afsluitkosten in rekening gebracht wanneer iemand een lening afsluit via het Europees Investeringsfonds.

Wat u ook kunt doen is kiezen voor een bank die aandacht besteedt aan maatschappelijk verantwoord ondernemen. Banken laten duurzame factoren steeds meer meewegen als er een aanvraag voor een lening wordt gedaan. Er zijn twee banken waarbij de duurzame criteria erg bepalend zijn. Deze banken verstrekken enkel en alleen leningen aan projecten die bevorderend zijn voor de duurzame ontwikkeling. Het gaat hier dan om de ASN Bank en de Triodos Bank. Er zijn ook nog andere banken die duurzame leningen aanbieden maar ASN Bank en juist de Triodos Bank zijn hier alleen maar mee bezig.

Duurzame leninen beginnen meestal bij een bedrag van zo'n vijfduizend euro. Mocht u dus een zodanig groot bedrag nodig hebben, dan is een duurzame lening een echte aanrader, wanneer u kunt aantonen dat het project het milieu ten goede komt.

Bij een lening gaat u een overeenkomst met een instelling of persoon aan. Onder de in de overeenkomst genoemde voorwaarden kunt u besluiten een bedrag van bijv. EUR 5.000,00 te lenen. In dit voorbeeld wordt de lening verstrekt door een Bank. 1 van de voorwaarden kan zijn dat de lener het bedrag binnen een termijn van 5 jaar moet terugbetalen in termijnen van EUR 1.000,00. De bank die U het geld heeft geleend wilt hier rente over ontvangen, als gunst voor de verstrekte lening. Daarnaast betaald u een bedrag aan rente. Dit bedrag wordt berekend aan de hand van een vast rentepercentage en ook deze dient (maandelijks/jaarlijks) afgelost te worden.

De Voorwaarden
Banken eisen vaak dat als u een lening wilt, een vaste baan heeft, zodat u de (maandelijkse) termijnen kunt betalen. Afhankelijk van uw inkomen berekenen zij het maximale bedrag dat u kunt aflossen en dus lenen is. Ook zullen zij bij het Bureau Krediet Registratie te Tiel (BKR) nagaan of uw een betalingsverleden heeft. Uw kredietwaardigheid is voor de bank erg belangrijk.

Onderpand
Sommige partijen willen een extra zekerheid. Zo kunnen ze van u vragen dat er een 'onderpand' komt. Mocht u de lening geheel of gedeeltelijk niet kunnen betalen, dan wisselt het onderpand van eigenaar.

Tips als u geld wilt lenen:

Steeds meer mensen sluiten een lening af. Op het internet is veel informatie over leningen te vinden. Dat is erg handig, want zo weet je van tevoren wat je van een lening kan verwachten. Door leningen op het internet te vergelijken, voorkom je eerder dat je een verkeerde beslissing neemt.

Wie geld wil lenen, heeft diverse opties. De leenvarianten zijn heel uiteenlopend. Het doorlopend krediet, de persoonlijke lening en de snelle lening zijn momenteel erg populair. Maar afhankelijk van de lening en de verstrekker ervan, worden ook andere factoren bepaald. Zoals de tarieven. Het rentetarief verandert nogal vaak. Het is dus goed om de leningen en de geldverstrekkers goed in de gaten te houden.

Wie via het internet zoekt naar leningen, zal er voldoende vinden. De leningen vliegen je er om de oren. De verleiding om snel een lening af te sluiten is dan ook erg groot. Zeker door de komst van de flitslening sluiten steeds meer mensen overhaast een lening af. Om toch verantwoord een lening af te sluiten, kunnen deze tips je misschien van dienst zijn.

Studenten en geld lenen leidt vaak tot problemen. Zo zijn er in Nederland steeds meer studenten die enorme schulden opbouwen, vanwege leningen die ze hebben afgesloten. Toch is het ook voor studenten steeds meer mogelijk om een lening af te sluiten. De zogenoemde studentenlening is daar een voorbeeld van. Behalve de studentenlening, zijn er nog tal van andere leningen door studenten af te sluiten.

Welke kredietverstrekker is voor u het meest geschikt? Wordt hetBecamFortis BankING BankKredietshopperMoneyWeb. Gaat u geld lenen bereken dan eerst uwmaximale hypotheek. De hypotheek berekenen tool vindt hier

Een starter die extra geld wil lenen is geen uitzondering. Banken en kredietverstrekkers spelen dan ook handig in op die vraag. Er worden, net als hypotheken, steeds meer leningen ontwikkeld die een specifieke doelgroep omvatten. Zo ook de zogenoemde starterslening. Bij deze lening, die niet veel verschilt van normale leningen, wordt iets meer rekening gehouden met de positie van starter. Daarbij spelen factoren als salaris, opleidingsniveau en toekomst een belangrijke rol.

Met media als het internet is het steeds meer mogelijk om snel geld te lenen. In plaats van naar de bank te stappen, kun je ook via een sms-je of een mailbericht een lening afsluiten. Online lenen is aan de orde van de dag. Het gemak van deze leningen zorgt ervoor dat meer mensen een lening afsluiten, bijvoorbeeld om een periode te overbruggen waarin er minder geld is.

Het woz krediet is een bekende leenvorm, die erg veel doet denken aan het doorlopend krediet. Bij het woz krediet speelt echter de woz waarde van een woning een belangrijke rol. Wie en woz krediet af wil sluiten, dient dus te beschikken over een eigen woning. Bij deze lening is het mogelijk om, tot een bepaalde grens, doorlopend geld op te blijven nemen.

Welkom op BoekhoudingWiki.nl

Uw gids in de wereld die Boekhouding heet.