Toolbar
  • Rubrieken

Boekhouding Wiki

Boekhouding Wiki | Verzekeringen

15 artikelen

We willen er natuurlijk niet aan denken, maar mocht u te komen overlijden, dan wilt u uw gezin graag verzorgd achterlaten. Met een overlijdensrisicoverzekering voorkomt u dat uw gezin naast uw verlies ook nog eens geldzorgen moeten verwerken. Er zijn diverse vormen van een overlijdensrisicoverzekering waarmee u uw naasten goed verzorgd achter kunt laten.

Zoals u wellicht weet is een zorgverzekering in Nederland verplicht. Dus indien u in Nederland woont of in Nederland loonbelasting betaald is het verplicht om een zorgverzekering af te sluiten. Het is in Nederland verplicht om minimaal een basispakket af te nemen bij een zorgverzekeraar. Deze verzekeraar is vervolgens verplicht om u te accepteren voor het basispakket ongeacht uw leeftijd, geslacht of gezondheidstoestand. Dit basispakket wordt wettelijk vastgesteld en bevat de zorg die de overheid noodzakelijk acht voor zijn burgers.

Een zorgverzekering in Nederland is dus verplicht, maar het staat niet vast bij welke zorgverzekeraar u deze verzekering moet afsluiten. Daarnaast zijn er ook nog enkele andere keuzemogelijkheden bij het afsluiten van een zorgverzekering. Zo kunt bijvoorbeeld een eigen risico nemen variërend tot 0 euro tot 500 euro per maand en kunt u zelf bepalen of u een natura verzekering wilt of een restitutie verzekering. Daarnaast is het ook nog mogelijk om eventueel een aanvullende verzekering te nemen.

Indien gewenst, is het mogelijk om een aanvullende verzekering af te sluiten. Er zijn voor bijna alle kosten in de zorgverzekering wel aanvullende verzekering af te sluiten zoals een extra tandartsverzekering, een extra fysiotherapeutverzekering of een extra psychologismeverzekering. Echter is de zorgverzekeraar niet verplicht om u te accepteren als klant, enkele redenen om u als klant te weigeren kunnen bijvoorbeeld uw leeftijd of uw gezondheidstoestand zijn.

De premie voor de verschillende verzekeringen kunnen verschillen per zorgverzekeraar en per zorgverzekering. Iedereen vanaf 18 jaar is verplicht om deze premie te betalen, kinderen onder de 18 jaar hoeven echter geen premie te betalen. Daarnaast is iedereen verplicht om, naast hun premie die betaald wordt aan de zorgverzekeraar, een bijdrage te betalen aan de overheid voor de zorg in Nederland. Deze bijdrage is afhankelijk van de hoogte van uw inkomen, des te hoger uw inkomen, des te hoger uw bijdrage. Deze bijdrage wordt meestal automatisch ingehouden op uw loon of uitkering, als u echter niet in loondienst bent ontvangt u automatisch een voorlopige aanslag van de Belastingdienst.

Omdat er veel verschillende zorgverzekeringen zijn is het ook mogelijk om over te stappen naar een andere zorgverzekering. Echter dient u dan wel uw huidige verzekering voor 1 januari op te zeggen en voor 1 februari van het nieuwe jaar uw nieuwe verzekering te hebben afgesloten. Zoals u dus ziet is het dus maar mogelijk om 1x per jaar van zorgverzekeraar te wisselen.

Omdat de zorgverzekering een zware last kan zijn voor mensen met een middelbaar tot laag inkomen, geeft de overheid ook zorgtoeslag. Deze zorgtoeslag is een tegemoetkoming van de overheid om ervoor te zorgen dat de lagere tot middelbare inkomens in staat zijn om de kosten voor de ziektekosten te betalen. De hoogte van deze bijdrage is afhankelijk van uw inkomen en eventueel ook van het inkomen van uw partner. Naarmate u inkomen hoger is ontvangt u minder zorgtoeslag en boven een bepaald inkomen ontvangt u helemaal geen zorgtoeslag.

Als u veel op reis gaat kan het handig zijn om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Een doorlopende reisverzekering is meestal al de moeite waard om af te sluiten als u enkele keren per jaar op vakantie gaat. Een doorlopende reisverzekering dekt bovendien ook al uw weekendjes weg in het buitenland en ook al uw stedentrips in het buitenland. Als u dus regelmatig naar het buitenland gaat doet u er goed aan om een doorlopende reisverzekering af te sluiten. Hierdoor betaald u al met al niet alleen minder premie maar hoeft u bovendien niet voor elk weekendje weg of voor elke keer als u op naar een stad in het buitenland gaat een reisverzekering af te sluiten. Wat ook vaak voorkomt is dat mensen vergeten om een reisverzekering af te sluiten als ze bijvoorbeeld een stedentrip gaan doen of een weekendje weg gaan naar bijvoorbeeld Duitsland of België terwijl u dan eigenlijk onverzekerd op reis gaat. Daarom is het handig om een doorlopende reisverzekering af te sluiten zodat u er niet elke keer bij na hoeft te denken of u wel verzekerd bent.

Meestal doet u er goed aan om uw doorlopende reisverzekering bij uw huidige bank af te sluiten. Als u dit doet krijgt u namelijk meestal een grote korting op uw reisverzekering. Zo krijgt u bij de ING en bij de Rabobank bijvoorbeeld 25% korting op uw doorlopende reisverzekering als u hier reeds klant bent. Vaak is het ook mogelijk om als optionele optie extra voordelig een automobilisten hulpverzekering af te sluiten, hetgeen erg handig is al u met de auto op vakantie gaat.

Met een doorlopende reisverzekering kunt 24 uur per dag hulp vragen bij ongevallen of calamiteiten bij de alarmcentrale. Ook zijn naast uw normale vakanties, wintersportvakanties en onderwatersport vakantie gratis mee verzekerd. Bovendien heeft u ook gedurende deze vakantie recht op een complete dekking indien er een ongeval of ongeluk gebeurd. Als u een doorlopende reisverzekering heeft afgesloten worden zelfs al uw tandheelkundige kosten en hulpverlening in het buitenland standaard mee verzekerd.

Er is ook de mogelijk om een enkele optionele dingen te laten meeverzekering met uw doorlopende reisverzekering. Zo biedt een standaard verzekering alleen maar dekking binnen Europa en bent u alleen verzekerd als u niet langer dan 60 dagen aaneengesloten op reis bent. Echter is het mogelijk om een optionele verzekering erbij te nemen waardoor u een reisverzekering hebt waar u wereldwijd mee verzekerd bent en waarmee u maximaal 180 dagen aaneengesloten op reis mag zijn.

Het is ook mogelijk om een extra optionele verzekering af te sluiten waardoor u ook alle geneeskundige kosten in het buitenland vergoed krijgt. Dit kan bijvoorbeeld van pas komen als u gedurende een langere tijd in het buitenland verblijft en bijvoorbeeld last krijgt van een infectie die u daar lokaal wil laten behandelen. Ook is het mogelijk om samen met uw doorlopende reisverzekering een doorlopende annuleringsverzekering af te sluiten. Hierdoor hoeft u nooit meer los een annuleringsverzekering te betalen en meestal betaald u minder voor deze annuleringsverzekering omdat deze in combinatie met een doorlopende reisverzekering wordt afgesloten.

Een arbeidsongeschiktheidsverzekering is een verzekering die een bepaald bedrag uitkeert als u getroffen wordt door een ongeval of door een ziekte. Deze verzekering keert echter meestal alleen maar uit tot een leeftijd van maximaal 65 jaar omdat dit veelal de leeftijd is dat de meeste mensen hun pensioen bereiken. Echter zijn de meeste werknemers via hun werk automatisch verzekerd tegen arbeidsongeschiktheid. Zelfstandige ondernemers, directeuren of grootaandeelhouders zijn echter niet in vaste loondienst en kunnen hierdoor geen aanspraak maken op een uitkering van een werknemersverzekering. Deze arbeidsongeschiktheidsverzekering is daarom ook specifiek voor deze doelgroep opgezet.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering keert iedere dag een van te voren afgesproken bedrag uit als u arbeidsongeschikt bent. U bent redelijk vrij om de voorwaarden van de verzekering te bepalen, hou er echter wel mee dat de voorwaarden die u stelt wel uw maandelijkse premie bepalen. In het algemeen keert een verzekeraar maximaal 80% van uw gemiddelde inkomen uit. Raakt u echter gedeeltelijk arbeidsongeschikt, dan krijgt u in de meeste gevallen een gedeeltelijke uitkering volgens de van te voren vast gelegde uitkering. Deze vorm van verzekering kent geen echt eigen risico maar wel een soort van eigen risico periode. Dit is de periode die door de verzekering beschouwd als wachttijd voordat de verzekering daadwerkelijk uitkeert. Uiteraard is de wachttijd deze periode meestal niet al te lang, maar het kost altijd enige tijd om de juiste dokterpapieren te krijgen en voordat de administratie van de verzekering alles verwerkt heeft.

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is er ook voor mensen bij wie het niet lukt om een reguliere arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) af te sluiten omdat ze last hebben van medische problemen. Deze mensen kunnen vaak wel een arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluiten maar zullen echter in de meeste gevallen wel extra premie moeten betalen omdat de kans dat ze daadwerkelijk arbeidsongeschikt raken relatief groot is.

Voor de meeste mensen zijn op de reguliere markt voldoende mogelijkheden om een goede verzekering af te sluiten. Mocht dit echter niet lukken op basis van bijvoorbeeld medische gronden, dan is er door de verzekeraars een zogenaamde vangnet verzekering opgericht. Deze zogenaamde vangnet verzekering is een verzekering die per 1 november 2008 vernieuwd is. Deze verzekering is vernieuwd op verzoek van de overheid en organisaties van zelfstandigen omdat deze verzekering niet aan hun eisen voldeed. De vangnet verzekering is bedoel voor moeilijk verzekerbare risico’s. Dit zijn veelal zelfstandigen die geweigerd worden voor een reguliere verzekering of die alleen een verzekering kunnen afsluiten met absurd hoge premies.

Al met al is er wordt een arbeidsongeschiktheidsverzekering in de meeste gevallen aangeboden door de werkgever. Als u echter geen werkgever heeft, bent u zelf verantwoordelijk voor het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, de meeste verzekeraars hebben een aparte verzekering beschikbaar voor startende ondernemers. Deze verzekering biedt dekking tegen de meest noodzakelijke dingen tegen een geringe premie. Mocht de onderneming echter goed lopen kunt u naar verloop van tijd besluiten om toch over te stappen naar een verzekering met iets betere voorwaarden. Echter ook als u op bijvoorbeeld medische problemen heeft kan het handig zijn om zelf te proberen om een arbeidsongeschiktheidsverzekering af te sluiten. Mocht dit echter niet lukken, dan kunt u altijd nog een zogenaamde vangnet verzekering afsluiten.

Een opstalverzekering lijkt in grote mate op een inboedelverzekering maar het grote verschil is dat een opstalverzekering de onroerende zaken die bij het huis horen verzekerd zijn. Dus bijvoorbeeld dingen als een parketvloer, een schutting, een schuur of bijvoorbeeld de centrale verwarming. Bovendien dekt deze verzekering ook de schade aan de woning zelf, dus bijvoorbeeld de schade aan de muren, aan de deuren of aan schade aan het fundament van de woning. Deze schade kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door brand, wateroverlast of natuurrampen, echter is dit wel afhankelijk van welke verzekering u heeft afsloten. Er zijn drie verschillende vormen van opstalverzekering waarop de meeste van de verschillende opstalverzekeringen te herleiden zijn. Dit zijn de standaarddekking, de uitgebreide dekking en de all-risk verzekering.

De standaardverzekering biedt dekking aan schade die veroorzaakt door ondermeer brand en ontploffing. Daarnaast bent u verzekerd tegen enkele vormen van natuurschade zoals blikseminslag, vallende bomen, water en storm. Met deze vorm van verzekeren bent u zelfs verzekerd tegen schade die veroorzaakt wordt door vandalisme. Als u beter verzekerd wilt zijn kunt u ervoor kiezen om een uitgebreide dekking te nemen. Met deze dekking bent u ook verzekerd tegen onder meer schroei- en smeltschade. Daarnaast bent u ook verzekerd tegen de kosten van het breekwerk om bijvoorbeeld een probleem met de waterleiding op te sporen.

Als u totaal geen risico wilt nemen met de verzekering van uw opstal, kunt u het beste een all risk opstal verzekering afsluiten. Deze verzekering biedt dekking tegen iedere vorm van onverwachte schade. Echter biedt deze verzekering, in tegenstelling tot de inboedelverzekering, geen dekking voor schade die veroorzaakt wordt door vandalisme of natuurrampen. De dekking van de verschillende vormen van inboedelverzekeringen kan echter ook verschillen per aanbieder, kijk daarom eerst goed naar de voorwaarden van de verzekeraar voordat u een verzekering afsluit.

De woning wordt bij een opstalverzekering vaak verzekerd op basis van de herbouwwaarde. Dus de kosten die gemaakt moeten worden om het pand opnieuw op te bouwen. Eigenlijk bent u dus verzekerd ten opzichte van de nieuwwaarde van de woning en niet tegen de vervangingswaarde. Echter kan het ook zijn dat de premie wordt vastgesteld op basis van de gezinssamenstelling omdat de opstalverzekering een verzekering is voor het hele gezin. Het kan ook zijn dat de waarde kan variëren op basis van het soort woning of de postcode van de locatie van woning. Zo is het verzekeren van de opstal van een huis in een grote stad vaak iets duurder dan het verzekeren van de opstal in een huis op het platteland. Ook als u in een houten huis woont of in een huis met een rieten dak kan het zijn dat de premie iets wat hoger uitvalt omdat er dan meer kans is op brandschade.

De kosten voor de opstalverzekering kunnen vaak flink oplopen indien u in een bijzonder pand woont met bijvoorbeeld een rieten dak of een in een houten huis. Echter geeft een opstalverzekering meestal een gerust gevoel, bestaan er verschillende dekkingsvormen en bovendien is er een ruim aanbod van verzekeraars.

Omdat de telefoontoestellen tegenwoordig steeds belangrijker en bovenal steeds duurder worden kan het de moeite waard zijn om uw toestel te verzekeren. Mensen nemen hun mobiele telefoon overal mee naar toe en daardoor neemt de kans dat de telefoon beschadigd wordt steeds meer toe. Ook kan het bijvoorbeeld voorkomen dat de telefoon op de grond valt of in het water. Normaal gesproken kunt u uw telefoon dan weggooien terwijl het abonnement op uw toestel nog gewoon doorloopt waardoor u zelf voor een nieuw toestel moet zorgen. Als u uw telefoon dan verzekerd heeft, kunt u de telefoon naar de winkel brengen waar ter plekke besloten wordt of de telefoon nog gemaakt worden of dat u recht heeft op een nieuw toestel.

Omdat vooral de iPhone en de Blackberry erg dure toestellen zijn, worden deze toestellen ook steeds vaker gestolen en vervolgens doorverkocht. Als u uw telefoon dan verzekerd heeft kunt, nadat u aangifte heeft gedaan bij de politie, met de aangifte van diefstal terug gaan naar de winkel waar u uw telefoonverzekering heeft afgesloten en heeft u recht op een nieuw toestel. Als u deze verzekering niet had afgesloten kan het zomaar zijn dat u zelf een nieuw toestel moet kopen en dit kan u zomaar ongeveer de 1.000 euro.

De meeste telefoonverzekeringen dekken alle schade die ontstaan is door brand, neerslag of storm en diefstal. Echter moet de telefoon niet voor het grijpen liggen, de schade wordt alleen vergoed als het gestolen wordt uit een recreatieverblijf of een afgesloten ruimte.

De hoogte van de verzekering is meestal afhankelijk van de looptijd van de verzekering en de nieuwwaarde van het toestel. Zo is een simpele telefoon vaak redelijk goedkoop te verzekeren, terwijl de verzekering van een iPhone of een Blackberry vaak al enkele tientallen euro’s per maand kan kosten.

Als u een eigen bedrijf heeft en uw partners weigeren hun rekening te betalen of u krijg onvoorziene facturen of facturen waar u het niet mee eens bent doet u er goed aan om rechtelijk hulp in te schakelen. Aangezien rechtelijke hulp prijzig kan worden en bovendien altijd is om op te lossen doet u er goed aan om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Ook als u bijvoorbeeld een arbeidsconflict heeft met 1 van uw medewerkers of problemen heeft met het verhalen van schade heeft u recht op juridische hulp indien u een rechtsbijstandverzekering heeft afgesloten. Als u dit heeft gedaan heeft u recht op juridische hulp. Deze is meestal 24 uur per dag beschikbaar gedurende zeven dagen in de week. Deze juristen en andere deskundigen hebben vaak veel ervaring en zijn in staat om uw juridische problemen snel op te lossen zodat u tijd heeft voor andere zaken.

De werkzaamheden die de juristen uitvoeren is afhankelijk van de verzekeringsovereenkomst die u met uw verzekeraar heeft afgesloten zodat u naderhand geen last heeft van overbodige kosten. Ook zal er regelmatig overleg worden gepleegd zodat u van elke stap van de desbetreffende kwestie op de hoogte wordt gehouden.

Zoals gezegd zijn er verschillende vormen van rechtsbijstandverzekeringen beschikbaar. Welk type verzekering het beste voor u persoonlijk is, is vaak afhankelijk van de grootte van uw bedrijf qua aantal medewerkers en ook qua grootte van uw bedrijf qua omzet. De goedkoopste verzekering is de rechtsbijstandverzekering zakelijk bedrijven. Bij deze verzekering heeft u recht op de juridische hulp bij de alle zakelijke geschillen maar bij deze verzekering bent u niet verzekerd tegen incassokosten die eventueel nodig kunnen zijn als uw klant of klanten de rekening niet betalen.

Als u een rechtsbijstandverzekering zakelijk optimaal afsluit, sluit u een zakelijke rechtsbijstandverzekering en een incassodienstverlening af. Het optimale aan deze dienstverlening is dat voor de incasso ‘no cure, no pay’ geld. Dit betekend dat u geen premie betaald als u deze dienstverlening niet nodig hebt. Met deze verzekering krijgt u ondersteuning bij bijna alle juridische conflicten en u betaald dus alleen voor de incassokosten als u het incasso bureau nodig heeft.

Daarnaast heeft u recht op onbeperkt telefonisch advies gedurende de gehele looptijd van de verzekering, 24 uur per dag en 7 dagen in de week. Deze verzekeringsvorm biedt echter geen dekking voor een juridisch adviesteam met MKB-specialisten. Dit zijn specialisten die speciaal opgeleid zijn voor het midden en klein bedrijf, hierdoor zult u dus meestal worden bijgestaan door juristen die opgeleid zijn voor middelgrote tot grote bedrijven. Dit hoeft echter niet meteen een nadeel te zijn, maar waarschijnlijk zijn ze wel gewend om de meeste dingen grootschalig aan te pakken. Daarnaast biedt deze verzekering ook geen dekking voor arbeidszaken gedurende de eerste drie maanden nadat de verzekering is afgesloten en biedt het bovendien geen dekking aan juridische kosten die meer bedragen dan 35.000 euro per gebeurtenis.

Het is niet alleen mogelijk om uw auto of motor te verzekeren, maar het is ook mogelijk om uw fiets te laten verzekeren. Als u een oude of tweedehands fiets hebt is het meestal niet de moeite waard om uw fiets te laten verzekeren maar als u net een dure nieuwe fiets heeft gekocht kan het de moeite waard zijn om deze fiets te laten verzekeren. Dit kost meestal niet al te veel geld en als u schade krijgt aan uw fiets doordat u bijvoorbeeld met glad weer te val komt of als uw fiets beschadigd of gestolen wordt, wordt deze schade vergoed door de verzekering.

Een fietsverzekering is vrij nieuw in Nederland en het is niet verplicht om deze verzekering af te sluiten. Hierdoor zijn er ook veel verschillende vormen van verzekering beschikbaar. Zo kunt u bijvoorbeeld een verzekering afsluiten tegen diefstal en/of beschadiging van uw fiets en u kunt uw verzekering afsluiten op basis van de nieuwprijs van uw fiets of op de dagwaarde van uw fiets.

Meestal wordt een fietsverzekering afgesloten op basis van de nieuwwaarde van de fiets. Het is mogelijk om een verzekering voor uw fiets af te sluiten met verschillende looptijden, maar de meest gangbare looptijden variëren tussen de één en drie jaar. Het is ook mogelijk om een verzekering af te sluiten op basis van afschrijving. Deze vorm van verzekering is vergelijkbaar met de verzekering op basis van de nieuwwaarde maar deze verzekering kent vaak een lagere premie omdat naarmate uw fiets ouder wordt minder geld terug krijgt voor de beschadiging of diefstal van de fiets.

Bij de meeste fietsverzekeringen is het mogelijk om te kiezen om uw fiets te laten verzekeren tegen beschadiging of diefstal. Als u echter bijvoorbeeld in een grote stad woont of uw fiets vaak op een drukke of juist afgelegen plek neerzet kan het handig zijn om een verzekering af te sluiten tegen zowel diefstal als beschadigingen.

Een uitvaartverzekering is een van de meest voorkomende verzekeringen in Nederland. Deze verzekering keert pas uit, zoals de naam al aangeeft, op het moment dat u komt te overlijden. Eigenlijk is dit dus een levensverzekering met een onbepaalde looptijd waarmee u uzelf kunt verzekeren voor de uitvaart. Echter is het ook mogelijk om een verzekering af te sluiten die geld uitkeert. Hoe dan ook, een uitvaartverzekering zorgt er in ieder geval voor dat u uw nabestaanden niet achterlaat met de kosten van uw begrafenis of crematie.

De zogenaamde natura uitvaartverzekering zorgt ervoor dat er, indien u komt te overlijden, goederen worden uitgekeerd. Welke goederen er precies worden uitgekeerd is van te voren vastgesteld tussen de verzekeraar en de verzekerde. Zo kan de uitkering bijvoorbeeld bestaan uit een kist of een urn, of bijvoorbeeld een volledig verzorgde uitvaart waarin de koffie en die rouwkaarten inbegrepen zijn. Daarnaast kan het zijn dat u specifieke wensen heeft over bijvoorbeeld een exclusieve rouwauto of lunch. Op basis van de wensen van degenen die de verzekering wil afsluiten wordt en dan vervolgens een begroting gemaakt waarna de maandelijkse premie kan worden vastgesteld.

Het grote voordeel van deze verzekering is dat u tijdens uw leven uw wensen met betrekking tot uw uitvaart al vast kunt laten leggen. Hierdoor bent u ervan verzekerd dat uw uitvaart goed geregeld is. Bovendien maakt u het voor uw nabestaanden een stuk gemakkelijker omdat ze nu niet alles hoeven te regelen. Een enkel telefoontje naar de uitvaartverzekering is vaak al genoeg om ervoor te zorgen dat alles regelt wordt. Een groot nadeel is echter wel dat de verzekeraar de complete uitvaart regelt en dat er hierdoor uiteraard gebruik gemaakt wordt van de diensten van de verzekeraar zelf. Daarnaast kan het zijn dat de familie toch extra eisen heeft voor de uitvaart, waardoor de begroting dus niet helemaal juist was waardoor een aanvullende nota kan volgen.

Als u niet van plan bent om ruim van te voren uw uitvaart al vast te leggen kunt u ervoor kiezen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Deze verzekering keert het vooraf afgesproken bedrag uit indien u komt te overlijden. Afhankelijk van uw uitvaart wensen en het bedrag waarvoor de verzekering is afgesloten is het mogelijk om met dit bedrag de uitvaartkosten te voldoen en eventueel zelfs nog wat geld achter te laten voor de nabestaanden. Houdt er echter wel rekening mee dat over deze uitkering vaak ook nog belasting moet worden betaald.

Het grote voordeel van deze vorm van verzekeren is dat er geld wordt opgebouwd. Met andere woorden, de polis heeft altijd een waarde en het is mogelijk om deze waarde af te kopen. Bovendien is het mogelijk dat het kapitaal groeit door bijvoorbeeld een winstdeling van de maatschappij. Het grootste voordeel van deze vorm van verzekeren is echter dat de nabestaanden zelf kunnen bepalen hoe het geld wordt uitgegeven en hoe de uitvaart geregeld wordt. In tegenstelling tot de natura uitvaartverzekering kunnen zij hierdoor niet verplicht worden om met een bepaalde maatschappij in zee te gaan, hierdoor is het dus mogelijk om van maatschappij te wisselen indien deze niet aan de wensen voldoet.

Een inboedelverzekering is een verzekering waarmee u uzelf verzekerd tegen schade aan de inboedel. Als uw huis bijvoorbeeld getroffen wordt door een brand of een storm kan er behoorlijk veel schade ontstaan aan uw inboedel. Daarom is het handig om u zich hiertegen te verzekeren. Ook bij diefstal krijgt u met deze verzekering een deel van uw geld terug. De inboedelverzekering dekt echter alleen inboedel in uw huis, als dus op straat uw fototoestel gestolen wordt, wordt deze schade niet vergoed.

De waarde van uw inboedel wordt meestal bepaald aan de hand een test, de zogenaamde inboedelwaardemeter. Dit is een vragenlijst die u moet invullen en aan de hand van deze vragenlijst wordt dan de waarde van uw inboedel geschat.

Er zijn verschillende soorten inboedel verzekering, de meeste zijn echter varianten van 1 van de vijf basisverzekeringen. Zo kunt u zich bijvoorbeeld alleen verzekeren tegen brandschade, waar u alleen verzekerd bent door de schade die veroorzaakt wordt door de brand en de daar bijhorende rook. Deze verzekering dekt echter ook de onkosten indien er sprake is van een explosie of van blikseminslag. Ook kunt u zich verzekeren tegen zowel brandschade als inbraakschade, dit is 1 van de meest gangbare verzekeringen omdat het merendeel van de schade veroorzaakt wordt door brand of inbraak.

Er bestaan echter ook uitgebreidere inboedelverzekeringen die bijvoorbeeld ook dekking bieden tegen vandalisme, aanrijden en aanvaring, omvallen van bomen, waterschade door een bijvoorbeeld een lekkend waterbed en storm. Daarnaast bestaat ook de zogenaamde extra uitgebreide inboedelverzekering, deze verzekering biedt ook dekking tegen schroei of smeltschade, schade die via de openbare weg binnenstroomt, schade aan voedsel in de koelkast of diepvries bij een stroomstoring en hak en breekwerk dat verricht moet worden om een defect in de waterleiding op te lossen.

Als u totaal geen risico wilt nemen met de verzekering van de inboedel, kunt u het beste een all risk inboedelverzekering afsluiten. Deze verzekering biedt dekking tegen iedere vorm van onverwachte schade. Zo biedt deze verzekering dekking aan schade veroorzaakt door overstromingen, aardbevingen, oorlogsgeweld en atoomreacties. De dekking van de verschillende vormen van inboedelverzekeringen kunnen echter verschillen per aanbieder, kijk daarom eerst goed na de voorwaarden van de verzekeraar voordat u een verzekering afsluit.

Elk huis heeft natuurlijk een andere inboedel en deze inboedel heeft dan ook elk een andere waarde, maar de premie voor de inboedelverzekering wordt veelal vastgesteld aan de hand van uw postcode, adres of type woning. Dit komt omdat de verzekeraar natuurlijk niet de tijd heeft om de precieze waarde van elke inboedel vast te stellen.

Zoals u gemerkt heeft, zijn er veel verschillende inboedelverzekeringen beschikbaar. Daarom is het handig om kritisch te kijken naar de waarde van uw inboedel voordat u uw keuze maakt voor een bepaalde verzekering. Let er ook op dat de verzekering meestal voor maximaal een paar duizend euro aan schade dekking biedt. Als u dus bijvoorbeeld kostbaarheden zoals antiek, kunst of audiovisuele apparaaturen bezit doet u er verstandig aan om een uw inboedelverzekering aan te vullen met een kostbaarhedenverzekering zodat ook deze waardevolle objecten verzekerd zijn.

Een veel voorkomende verzekering is de ongevallenverzekering. Zoals u ongetwijfeld weet, zit een ongeluk in een klein hoekje. Een ongevallen verzekering keert een bepaald bedrag uit als u door middel van ongeval komt te overlijden of als u hier blijvende invaliditeit aan over houdt.

Veel mensen denken vaak: dat zal mij niet gebeuren en sluiten om deze reden niet overal een verzekering voor af. Echter kunnen er vrij veel ongevallen gebeuren. Niet alleen kunt u aangereden worden in een auto ongeluk, maar ook op uw werkplek of thuis kan een ongeval gebeuren. U kunt bijvoorbeeld van een ladder vallen of het kan zomaar gebeuren dat u van de trap valt. Schade die u door deze ongevallen kunt oplopen kunnen behoorlijk hoog zijn en als u pech heeft kan u hier ook nog blijvende schade aan over houden. Een ongevallen verzekering is relatief goedkoop omdat de kans op een dusdanig ongeval niet erg groot is maar is vaak een goede aanvulling op andere verzekering. Zo bent u er zeker van dat u krijgt waar u recht op heeft.

Een ongevallen verzekeringen keert nadat u blijvend letsel heeft opgelopen of komt te overlijden een eenmalig, van te voren afgesproken, bedrag uit. Indien u last heeft van blijvend letsel door een geval moet er sprake zijn van een plotselinge of rechtstreekse inwerking van uitwendig letsel. Hierdoor moet het lichamelijk letsel ook op een geneeskundige manier vast te stellen zijn voordat het verzekerde bedrag wordt uitgekeerd.

Als u voor de rest van uw leven invalide blijft na een ongeval wordt er gekeken naar in welke mate u gehandicapt bent. Op basis van de mate van uw handicap wordt vervolgens een bepaald percentage van het verzekerde bedrag uitgekeerd. Als u bijvoorbeeld door het ongeluk de rest van uw leven blind bent krijgt u 100% van het zekerde bedrag uitgekeerd maar als u bijvoorbeeld uw kleine teen verliest krijgt u meestal maar 10% van het verzekerde bedrag uitgekeerd. De invaliditeit wordt meestal bepaald op basis van de zogenaamde gliedertax waardoor het mogelijk wordt om voor elke vorm van invaliditeit een redelijke vergoeding uit te keren.

De grote voordelen van de ongevallenverzekering zijn dus dat het vrij goedkoop is om uzelf tegen ongevallen te verzekeren. Bovendien maakt het niet uit waar het ongeval plaats vindt. Dit kan bijvoorbeeld tijdens een evenement gebeuren, tijdens het werk of gewoon bij u thuis. Ook is het zo dat deze verzekering vaak wereldwijd geldig is, dus ook als u een ongeluk krijgt op bijvoorbeeld een vakantie, bent u verzekerd tegen de schade. Een nadeel is echter wel dat het invalide raken door risico sporten zoals snowboarden of skiën niet zijn inbegrepen bij de verzekering. Als u dus op wintersport gaat doet u er goed aan om een extra of aanvullende verzekering af te sluiten. Daarnaast kan het ook zo zijn dat verzekeraars een extra hoge premie kunnen vragen als u een risicovol beroep uitoefent.

Net als bij een auto of een motor moet bij een brommer, scooter of snorfiets verplicht een WA verzekering afsloten worden. Voor zowel de brommer als de scooter en de snorfiets gelden dezelfde regels. Zonder een WA verzekering, die de schade dekt die u aan andere personen of voertuigen veroorzaakt, mag u niet op het voertuig rijden en indien u dit wel doet kunt u rekenen op een fikse boete.

De premie voor een WA verzekering voor brommers, scooters of snorfietsen wordt in tegenstelling tot de autoverzekering landelijk vastgesteld. Deze is echter niet gelijk voor alle drie de voertuigen, een snorfiets is veelal een stuk goedkoper te verzekeren in vergelijking met een scooter of een brommer. Echter is de premie vaak ook hoger in grote steden omdat hier vaker schade wordt veroorzaakt in vergelijking met bijvoorbeeld het platte land.

Echter is het ook mogelijk om uw brommer, scooter of snorfiets aanvullende te verzekering. Het is bijvoorbeeld mogelijk om uw voertuig all-risk te verzekering waardoor u ook verzekerd bent tegen alle schade die tijdens een botsing veroorzaak wordt aan uw voertuig en aan het voertuig van de andere partij. In principe is deze verzekering dus een verplichte WA verzekering maar daarnaast vergoed het ook alle overige schade die u veroorzaakt heeft.

Het is ook mogelijk om uw voertuig WA aanvullende te verzekeren. Deze WA-extra of WA-plus heeft naast de verplichte WA verzekering ook een verzekering voor schade aan uw voertuig die niet door uw toedoen veroorzaakt is. Dit kan bijvoorbeeld schade aan uw voertuig door brand, diefstal, blikseminslag, hagel of storm zijn. Ook schade die u overhoudt na een botsing met een hert of een konijn worden bij deze verzekeringvorm vergoed. Wat niet door deze verzekeringsvorm vergoed wordt is bijvoorbeeld de schade die uw voertuig oploopt na een botsing met een andere auto dit wordt in deze verzekeringsvorm niet vergoed.

Het is in Nederland verplicht om een verzekering af te sluiten als u in het bezit van motor en u gebruik maakt van deze motor. Net als bij alle andere gemotoriseerde voertuigen dient uw verzekering minimaal de wettelijke aansprakelijkheid (WA) verzekering te bevatten waardoor de schade die u eventueel aan andere weggebruikers kan toebrengen gedekt wordt door de verzekering. Het kan natuurlijk altijd gebeuren dat u net tegen die dure Porsche of Alfa Romeo aanrijdt waardoor er een behoorlijke schade kan ontstaan die u zonder verzekering nooit zou kunnen betalen.

Er zijn verschillende vormen van verzekering beschikbaar al naar gelang uw persoonlijke voorkeuren. Bij het kiezen voor 1 van de verschillende verzekeringen is het ook handig om rekening te houden met de waarde van uw voertuig. Als u een oude motor heeft met een lage dagwaarde zal het waarschijnlijk niet lonen om dit voertuig all-risk te verzekeren. In de volgende alinea’s staan de verschillende vormen van verzekeringen uitgelegd waardoor u gemakkelijk kunt kijken welke verzekering het beste voor u is.

De WA verzekering is de meest minimalistische verzekeringsvorm die verplicht is in Nederland. Deze verzekering dekt alle schade die u toebrengt aan andere personen en/of voertuigen. Echter wordt de schade aan uw eigen voortuig niet gedekt, deze zal u zelf moeten gaan betalen.

De aanvullende WA verzekering, de beperkt Casco motorverzekering dekt naar de lichamelijke- en materiële schade van de tegenpartij ook de schade aan de motor waar u zelf niets aan kunt doen. Deze schade kan ontstaan door bijvoorbeeld diefstal, vandalisme of brand.

De laatst vorm van motorverzekering is de WA Casco motorverzekering. Deze dekt alle schade aan de tegenliggende partij net als alle schade aan uw eigen voertuig. Er moet dan echter wel aangetoond worden dat de schade niet opzettelijk is veroorzaakt.

Tegenwoordig moeten steeds meer documenten ondertekend worden zodat beide partijen zich aan het contract moeten houden. Als u bijvoorbeeld per direct een internetabonnement wilt opzeggen omdat de verbinding steeds langzamer wordt of u een reis geboekt heeft voor acht personen en er maar plek is voor vier personen en uw klacht wordt niet naar behoren opgelost door de reisorganisatie staat u in uw recht om het geld terug te vragen. Maar vaak gaat dit een stuk lastiger dan verwacht en daarom kan het handig zijn om een rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Als u een rechtsbijstandverzekering heeft en een geschil heeft met een andere partij, heeft u recht op een juridische specialist die de zaak voor u gaat proberen op te lossen.

Als bijvoorbeeld uw bedrijf gaat reorganiseren en u ontslag krijgt of u na een verkeersongeval uw werk niet meer kunt uitvoeren kan het handig zijn om het maximale uit uw contract te halen. Meestal krijgt u na het ontslag nog enkele maanden doorbetaald maar als u voelt dat u ten onrechte bent ontslagen kunt u dit ontslag voor de rechter aanvechten. Ook dan is het handig om hiertegen verzekerd te zijn want een zaak aankaarten bij de rechter is meestal tamelijk duur en ook de kosten van een advocaat liegen er niet om.

Een rechtsbijstandsverzekering is een verzekering waarvan veel mensen denken dat ze deze niet nodig hebben en dat het zonde van het geld is. Als u echter een geschil hebt met een andere partij kunt u veel kosten besparen indien u een rechtsbijstandverkering hebt. Meestal vinden mensen dat ze in hun recht staan, maar hier denk de tegenpartij vaak heel anders over. Daardoor kan er een groot verschil ontstaan want voor uw gevoel heeft u recht op hetgeen waar u daadwerkelijk recht op heeft. Indien dit het geval is, kan het handig zijn om juridische specialist in de arm nemen om u bij te staan gedurende de rechtsgang. Deze specialisten zullen er dan vervolgens alles aan doen om u te helpen, maar zeggen ook eerlijk wat ze denken wat er te halen valt en indien u geen gelijk heeft kan een korte afspraak met deze specialist u eventueel zelfs een hele tocht naar de rechter besparen.

De meeste rechtsbijstandverzekeringen vergoeden alle kosten die gemaakt worden bij de rechtsgang. Ook als er een externe deskundige nodig is, worden de kosten betaald door de verzekering. Er zijn verschillende vormen van rechtsbijstandverzekeringen beschikbaar. De meest gangbare vorm is biedt dekking tegen de meest voorkomende problemen. Als u echter ook verwacht dat u juridische hulp nodig kunt hebben bij vermogensbeheer, belastingzaken en bemiddeling bij echtscheidingen, dan doet u er goed aan om een aanvullende verzekering af te sluiten.

Bij de meeste verzekeraars sluit u niet alleen een rechtsbijstandsverzekering voor uzelf af, maar is de rest van het gezin ook verdedigd. Zelfs uitwonende kinderen en reisgenoten gedurende uw vakanties zijn dan verzekerd zodat u er helemaal zeker van kan zijn dat u of 1 van uw gezinsleden goed verzekerd is als er sprake is van een juridisch verschil.

Iedereen die in Nederland of België woont en een auto bezit is verplicht om voor deze auto een verzekering af te sluiten. Er zijn echter veel verschillende soorten verzekeringen waaruit u kunt kiezen. Voor beginnende automobilisten is het vaak niet gemakkelijk om te bepalen welke autoverzekering voor hen het beste is. Daarom worden in de volgende artikel uitgelegd wat de verschillende autoverzekeringen precies inhouden.

Een zogenaamde WA verzekering is een verzekering die de schade dekt die wordt toegebracht aan een persoon of een bezit van een persoon. De schade aan het eigen voertuig wordt echter niet vergoed. Deze verzekering is de meest minimale vorm van verzekering die in Nederland verplicht is. Echter is het een uistekende verzekering voor beginnende bestuurders die net een goedkope auto hebben gekocht of voor mensen die beschikken over een oudere auto omdat de waarde van de auto dan niet al te hoog is. Bovendien wordt bij de overige verzekeringen alleen maar de dagwaarde van de auto uitgekeerd en dit is de meeste geval bij oudere auto niet erg veel.

Een WA-extra of een WA-plus heeft naast de verplichte WA verzekering ook een verzekering voor schade aan uw voertuig die niet door uw toedoen veroorzaakt is. Dus bijvoorbeeld schade aan uw voertuig door brand, diefstal, blikseminslag, hagel of storm. Ook schade die u overhoudt na een botsing met een hert of een konijn worden bij deze verzekeringvorm vergoed. Schade aan uw voertuig die wordt veroorzaak door bijvoorbeeld een botsing met een andere auto wordt in deze verzekeringsvorm niet vergoed.

Het is ook mogelijk om uw voertuig all-risk te verzekeren. Deze verzekering dekt alle schade die tijdens een botsing veroorzaak wordt aan uw voertuig en aan het voertuig van de andere partij. In principe is deze verzekering dus een verplichte WA verzekering maar daarnaast vergoed het ook alle overige schade die u veroorzaakt heeft.

Welkom op BoekhoudingWiki.nl

Uw gids in de wereld die Boekhouding heet.